Abyss: Leviathan (ENG)
Een overzicht
Uitbreiding van: Abyss
Jaar: 2018
Aantal spelers: 2-5 personen
Speelduur: 45-75 minuten
Vanaf leeftijd: 14 jaar
Moeilijkheidsgraad (BGG op 5) : 2,46
Uitgever: Bombyx
Spelontwerp: Bruno Cathala & Charles Chevalier
Illustrators: Milan Nicolic
In Abyss: Leviathan komen de zeemonsters het Koninkrijk in de donkere diepten van de zee echt bedreigen en wordt het moeilijker om deze te verslaan en op afstand te houden. Een extra uitdaging voor wie de Koning van de Abyss wil worden

Wat zit er in de doos
In Abyss was er geen sprake van het echt bevechten van een monster. Je won automatisch en nam de beloning die zich op het dreigingsspoor ter hoogte van de token bevond. Exact dit werd in deze uitbreiding aangepakt. Je vervangt dan ook het originele dreigingsspoor door het nieuwe (wordt nu grensbord genoemd).
In de doos vinden we dan ook een nieuw kaartdeck met monsters (Leviathans) samen met extra geallieerden kaarten die inspelen op het bevechten van deze Leviathans. Verder vinden we in de doos nog:
- Wonde-/ en gezondheidstokens
- Monstertokens
- 10 extra Lords
- 2 dobbelstenen
- 1 extra plastieke houder (voor eventueel een 5de speler)
- 1 figuur "The scourge of the Abyss" (gesel)
Opzetten
We leggen dus het grensbord naast het hoofdbord ipv het dreigingsspoor uit het basisspel. Daarnaast leggen we gedekt het Leviathan kaartdeck, de wonde-/ en gezondsheidstokens, de 2 dobbelstenen en de gesel-figuur. We leggen de nieuwe stapel monstertokens (gemarkeerd met een L) naast deze uit het basisspel. Deze worden dus niet gemengd.
De nieuwe Lords en geallieerden mengen we wel gewoon tussen die van het basisspel.
Voor we het spel starten rollen we de 2 dobbelstenen om te zien waar de eerste Leviathan moet geplaatst worden naast het respectievelijke nummer op het grensbord. Je legt een gezondheids-token op de bovenste vrije plaats op het gezondheidsspoor op de kaart.
Tot slot geven we aan elke speler een level 1 krab kaart uit het geallieerden-deck om het spel mee te starten.
Wat is er anders?
Handkaarten
Allereerst wordt de "Martial Law" uitgeroepen. Dit wil zeggen dat je aan het einde van je beurt niet meer dan 12 geallieerden op hand mag hebben (in het basisspel was dit ongelimiteerd). Heb je er toch meer dan betaal je 1 parel per extra kaart dat je wilt houden of je legt deze op de aflegstapel.

Monster niet bevechten
De grootste aanpassing is er wanneer een monster wordt gedraaid op het verkenningsspoor. Je kan nog steeds kiezen om het niet te bevechten en verder te verkennen. Je dient dan een nieuwe leviathan toe te voegen aan het grensbord door de 2 dobbelstenen te rollen. Rol je een nummer van een plaats die niet bezet is dan voeg je de leviathan gewoon toe. Is de plaats echter wel bezet dan valt de leviathan je aan en krijg je de straf geprint rechtsonder op de monsterkaart. Dit kan zijn wonde-tokens nemen, 3 parels of een vrije gerecruteerde Lord afgeven of 3 geallieerden uit je hand afleggen. Daarna verwijder je het monster en leg je het nieuwe monster op die plaats met een gezondheidstoken.
Monster bevechten
Beslis je om 1 van de monsters te bevechten, dan ga je linksboven op de monsterkaart kijken met welke geallieerden je dit kan doen. Heb je zo geen kaart op hand dan kan je niet vechten. Met krabben kan je elk monster bekampen.
Je neemt een gevraagde geallieerde uit je hand en rolt 1 dobbelsteen. Deze waarden tel je bij elkaar op en bepaalt je totale kracht. Je vergelijkt je kracht met de waarde op het pijltje ter hoogte van de gezondheidstoken.
- Is deze waarde gelijk of lager dan jouw kracht dan win je het gevecht. Je krijgt de bonus die naast het gezondheidstoken staat (monstertoken(s)) en schuift de token 1 plaats naar beneden. Ligt de token op de onderste plaats dan is het monster volledig verslagen en leg je de monsterkaart voor je neer. Je kan meerdere gezondheidspunten in 1 keer afnemen van het monster, afhankelijk van hoe hoog je kracht is. Je gespeelde kaart gaat naar de aflegstapel.
- Is de waarde op het pijltje hoger dan jouw kracht (kaart + dobbelsteen) dan verlies je het gevecht en krijg je als troost 1 parel. Je gespeelde kaart gaat ook hier naar de aflegstapel. Zolang je een gevraagde geallieerde op hand hebt mag je het opnieuw proberen.
Monstertokens en gesel-figuur
Win je een gevecht dan mag je 1 of meerdere monstertokens nemen. Met deze uitbreiding kan je kiezen uit 2 stapels. Deze uit het basisspel die enkel punten opleveren (2-4) of deze van de uitbreiding met extra bonussen zoals parels, een sleutel of een stapel kaarten uit de raad.
Heb je een monster volledig verslagen dan mag je het open voor jou plaatsen. Ben je de eerste die een monster verslaat dan neem je de gesel-figuur (Scourge of the Abyss). Zoniet dan kijk je of je evenveel of meer monsters voor je hebt liggen dan de speler die de gesel-figuur op dat moment bezit. Is dat zo dan neem jij de gesel-figuur.
Geallieerden
De geallieerden die deze uitbreiding toevoegd bezitten nog een extra eigenschap met betrekking tot het bevechten van een monster. Als je kiest om met 1 van deze te vechten dan:
- mag je na je worp met de dobbelstenen je totale kracht verhogen door parels af te geven, +1 per parel.
- mag je met 2 dobbelstenen gooien en het beste resultaat kiezen om je kracht te bepalen.
Einde van het spel
Er zijn nu 2 bijkomende triggers die het einde van het spel inluiden. Als het monster-deck (Leviathans) leeg is of de monstertokens op zijn. Alle andere spelers krijgen dan nog exact 1 beurt zoals in het basisspel.
De puntentelling verloopt vervolgens zoals bij het basisspel met volgende extra's:
5 punten voor de speler die op het einde van het spel de gesel-figuur bezit en -1 per wonde-token die je hebt verzameld.
Persoonlijke mening
Ze hebben ongetwijfeld het prachtige artwork uit het basisspel doorgetrokken. Ook deze uitbreiding is een lust voor het oog en zuigt je nog meer mee in de gecreëerde wereld. De nieuwe Lords en de leviathans zien er fantastisch uit.
De extra dimensie die deze uitbreiding brengt met het echt bevechten van monsters werkt perfect. Dit was het zwakste onderdeel van het basisspel en dat is hierbij helemaal goed gemaakt. Het verkennen van de diepten wordt ook interessanter want je bent niet alleen op zoek naar geallieerden met hoge waardes, maar ook naar die met een speciale eigenschap. De extra spanning die wordt gecreëerd is op maat.
Conclusie: Wij spelen Abyss nooit meer zonder deze uitbreiding. Het middelmatige punt uit het basisspel wordt vervangen door een zee van extra spanning en uitdaging en dit op een zeer eenvoudige manier. Een dikke aanrader dus als je het basisspel leuk vindt!
Reactie plaatsen
Reacties