Cryptid

Een overzicht

 

Jaar: 2022
Aantal spelers: 3-5 personen
Speelduur: 20 minuten
Vanaf Leeftijd: 10 jaar
Moeilijkheidsgraad (BGG op 5) : 1,86
Uitgever: Osprey Games
Spelontwerp: Hal Duncan & Ruth Veevers
Illustrator: Kwanchai Moriya

 

Een groep cryptozoologisten komt samen om het ongrijpbare schepsel, cryptide genaamd te ontdekken. Je hebt elk een aanwijzing, maar vind je ook de aanwijzingen van je tegenstanders om zo de exacte plaats te vinden waar het wezen zich schuilhoudt. Wees slim en ontrafel de puzzel!

Opzetten van het spel

Trek willekeurig een kaart. De kaarten met een bleke rand zijn standaardspellen, met een zwarte rand zijn voor gevorderde spelers.

Leg de maptegels exact zo neer zoals weer gegeven op de tekening. Plaats de gebouwen ook precies zoals aangegeven op die tekening.

BELANGRIJK: ligt of staat er 1 ding verkeerd, dan gaat het niet lukken om het spel correct te spelen en het wezen te vinden!

Elke speler kiest een kleur en neemt de blokjes en schijfjes van die kleur.

We wijzen willekeurig een startspeler aan en die krijgt de zwarte pion.

De hints

Op de achterkant van de kaart staat aangegeven welke hintboeken er gebruikt worden en het nummer van de hint in de desbetreffende boeken.
Er wordt ook een rij voorzien per spelersaantal. Let dus op want de hints verschillen naargelang het spelersaantal!

In dit spel gebruikt de gele speler bvb hintboek alpha. In dit boek is hint 2 van toepassing omdat we een spel met 3 spelers spelen. 

Elke speler krijgt dus een hintboek en het nummer van de hint. Deze hint geeft aan waar de habitat van het wezen voor jou zou kunnen zijn. In dit geval weet de gele speler uit hintboek alpha dat de habitat van het wezen 'een water of berg veld' is.

Speel je met 3 spelers bvb dan is er dus 1 hint, die van jezelf, die je kent en 2 hints van de andere spelers die je gaat trachten te achterhalen.
In dit geval heeft speler 2 (hintboek béta - 79) als hint dat de habitat van het wezen 'binnen 3 velden van een wit bouwwerk' is en speler 3 (hintboek éta - 28) dat het binnen 3 velden van een groen bouwwerk is.

Alle hintboeken bevatten dezelfde hints, ze hebben alleen in elk boek een andere nummer dus je kan in dit vb dus niet achterhalen in boek alpha wat hint 79 is in boek béta!

Voor we echt starten...

Beginnend met de startspeler en verder met de klok mee gaan we, voor we aan de echte zoektocht beginnen, een veld aanduiden waar het wezen volgens jouw hint NIET kan zitten (met een blokje van onze kleur). Dit doen we 2x. Zo heeft iedereen al wat informatie vrij gegeven zodoende dat we gerichter kunnen starten met zoeken. 

LET OP: dit lijkt een simpele stap, maar vergis je niet want het is strategisch zeer belangrijk waar je deze blokjes plaatst. Dit om niet te veel prijs te geven over je hint van in het begin!

Geel zet zijn eerste blokje onderaan op een moerasveld. Zijn/haar hint was dat het wezen zich op een water of berg veld bevindt, dus het kan niet op een moerasveld zijn. Veel meer geeft hij/zij hiermee niet prijs, maar bvb wel nog dat het wezen ook niet op 1 veld van een bos kan zitten...

Op het 2de voorbeeld zien we dat rood zijn/haar blokje links beneden op een bergveld plaatst. Zijn/haar tip was "binnen 3 velden van een wit bouwwerk" en deze zijn hier niet te bespeuren.  

Kan het voor jou...

Als je aan de beurt bent neem je de zwarte pion en je plaatst deze op 1 van de velden op het speelbord. Hierna mag je een andere speler aanduiden/aanspreken en de vraag stellen: Kan de habitat van het wezen voor jou hier zijn (het veld waar je de zwarte pion hebt geplaatst)?

Is het antwoord van deze speler NEE, dan plaatst deze een blokje van zijn/haar kleur op dat veld. Bijkomend moet jij als vragensteller ook een blokje plaatsen op het speelbord. Met andere woorden, jij moet ook een veld aanduiden waar het wezen zich volgens jouw hint niet kan bevinden en zo wat meer info prijs geven aan de andere spelers.

In dit voorbeeld vraagt de rode speler aan de gele speler of het wezen volgens zijn/haar hint in dit bosveld kan zitten. Het antwoord is nee, dus de gele speler plaatst een blokje van zijn/haar kleur. De hint van de gele speler is immers dat het wezen zich op een water of bergveld bevindt, remember! De rode speler plaatst nu ook een rood blokje ergens op het speelbord.


Is het antwoord van deze speler ja, dan plaatst deze een schijfje van zijn/haar kleur op dat veld. De vragensteller hoeft dan verder niets te doen.

In dit voorbeeld vraagt de rode speler aan de gele speler of het wezen zich volgens zijn/haar hint in dit bergveld kan bevinden. Het antwoord is ja, dus de gele speler plaatst een schijfje van zijn/haar kleur. 

Ik denk dat...

In plaats van aan een andere speler te vragen: "Kan het voor jou...", kan je ,als je de zwarte pion in een veld plaatst, ook zeggen: "Ik denk dat de habitat van het wezen hier is!" Je legt dan een schijfje van jouw kleur in het desbetreffende veld. Hiermee geef je aan dat dit kan volgens jouw eigen hint (klinkt ook logisch natuurlijk want als het voor jezelf al niet kan ;-)). 

Met de klok mee gaan dan de andere spelers antwoorden door een schijfje of een blokje te plaatsen op dit veld. Is er een speler die een blokje plaatst, dan is het fout en dien jij ook weer ergens een blokje van jouw kleur op een veld op het speelbord te plaatsen. De spelers die klokgewijs na de speler komen die een blokje heeft geplaatst, hoeven nu geen antwoord meer te geven.

Gevonden

Leggen alle spelers echter een schijfje op het veld waar jij denkt dat het wezen zit, dan heb je het gevonden gevonden en win je het spel!
Er is maar 1 veld op het speelbord dat voldoet aan de hints van ALLE spelers!

In onderstaand vb denkt de blauwe speler dat de habitat van het wezen dit bergveld is. Voor hem/haar kan dat want zijn/haar hint was: "Binnen 3 velden van een groen bouwwerk". De rode speler zet ook een schijfje want voor zijn/haar hint "Binnen 3 velden van een wit bouwwerk" klopt het ook. Ikzelf tenslotte heb als hint "op water of berg veld" dus ook voor mij klopt het! De habitat van het wezen is ontdekt door de blauwe speler, de winnaar van het spel is gekend.

Extra hulp

Het kan zijn op een bepaald moment dat iedereen vast komt te zitten om 1 of andere reden. Daarom is er voor elk spel apart een extra tip voorzien. Deze vind je terug op de startkaart aan de kant met de verdeling van de hints/hintboeken. Daar zie je achteraan een kolom met een vraagteken en daaronder (per spelersaantal) een cijfer.

In ons voorbeeld met 3 spelers is dit het cijfer 37. We nemen het regelboek en achteraan vinden we een lijst met de extra tips. Indien nodig kan een speler deze hint voorlezen aan de rest van de spelers en kan er zo een doorbraak in het spel geforceerd worden. 

Tip 37 zegt dat er in dit spel geen hints zijn in de categorie "binnen 1 veld van". 

Persoonlijke mening

Cryptid is een uniek deductiespel dat door jong en oud kan gespeeld worden. Let wel op, de regels zijn heel simpel, maar het denkwerk kan wel tellen.

Simpelweg de tips van je medespelers ontcijferen, lijkt kinderspel, maar je moet er echt wel je aandacht bij houden. Het is maar om de 3, 4 of 5 beurten aan jou, dus de juiste tactische vragen stellen is cruciaal en uitkijken wat de gevolgen zijn van de vragen van de anderen essentieel.

Er zijn hulpblaadjes beschikbaar om af te printen online, maar in zijn puurheid is dit een spel dat zich in je hoofd afspeelt. Daar maak je je berekeningen en ga je afleiden, uit waar je tegenstanders een blokje of schijfje plaatsen, wat de mogelijkheden nog zijn voor hun hints.

Kan je de puzzel samenbrengen dan geeft dit een lekker "eureka" gevoel, maar je moet natuurlijk hopen dat een andere speler het ook niet voor mekaar heeft vooraleer je terug aan de beurt bent, want alleen dan mag je een eventuele gok wagen naar de juiste plaats op het speelbord! 

Op de achterkant van elk hintboek staat een overzicht van alle hints die voorkomen in het spel (per categorie ook nog eens) en ook alle symbolen en veldtypes worden daar klaar en duidelijk overlopen. Dit kan elke speler dus voor zich laten liggen tijdens het spel en dat is van goudwaarde...

Je moet wel steeds uitkijken en zorgen dat je juist antwoordt met ja of nee als er iemand aan jou de vraag stelt. Want zet er 1 iemand een verkeerd blokje of schijfje dan kan je moeilijk nog de juiste plaats vinden. Zeker met kinderen gebeurt dit in het begin regelmatig. Je mag nochtans zo vaak terug naar je hint kijken als nodig, beter 1 keer te veel dus zelfs...

Een heel leuk deductiespel, dat in principe in 15-20 minuten is gespeeld is. Ook de kinderen (10j-11j) vinden het thema en de vormgeving leuk en beginnen ook het systeem door te hebben. Toegegeven, dit had wel enkele potjes nodig maar... doorbijten zou ik zeggen, want het loont de moeite om te blijven proberen.

TIP: spel is in het Engels, maar handleiding en hintboeken zijn gemakkelijk af te printen in NL!

Beoordeling (op 10)

 

Instapniveau: 5

Afwerking : 7,5

Geluk: 4

Herspeelbaarheid: 7,5

Tactisch: 6

Fun : 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.


Heb je het spel reeds gespeeld?
Geef hier je sterren!

Rating: 0 sterren
0 stemmen