De Kwakzalvers van Kakelenburg

Een overzicht

Jaar: 2018
Aantal spelers: 2-4 personen
Speelduur: 45 minuten
Vanaf leeftijd: 10 jaar
Moeilijkheidsgraad (BGG op 5) : 1,94
Uitgever: 999 Games
Spelontwerp: Wolfgang Warsch

 

Eens per jaar komen er wonderdokters naar Kakelenburg om de mensen te verlossen van allerhande kwaaltjes. Probeer de beste wonderdokter te zijn en maak de beste drankjes in je ketel. Door een combinatie van ingrediënten toe te voegen, kan jij de inwoners van Kakelenburg verder helpen! 

Maar pas op met de knalerwten! Als je er teveel toevoegt aan je ketel, ontploft deze en is je drankje verloren.

Wie zicht ontpopt tot de beste dokter en de meeste punten scoort, wint het spel.

Opzetten van het spel

Plaats het gemeenschappelijk bord in het midden van de tafel. Zorg voor een voorraad van alle ingrediënten naast het speelbord (verdeel deze in "1", "2" & "4" sterkte). Zorg voor een aanbod van robijnen en leg de waarzeggerijkaarten naast het spelbord.

Geef hierna elke speler alle componenten van zijn/haar kleur (1 ketel, 2 druppels, 1 rattensteen, 1 scoresteen, 1 "0/50" zegel en 1 fles). Verder krijgt iedere speler 1 buidel, 1 robijn en enkele startingrediënten:

  • 1 witte fiche (knalerwten) van waarde 3
  • 2 witte fiches (knalerwten) van waarde 2
  • 4 witte fiches (knalerwten) van waarde 1
  • 1 oranje fiche (pompoen) van waarde 1
  • 1 groene fiche (spin) van waarde 1

Leg verder nog ingrediëntenboeken op tafel. Zwart & oranje zijn altijd hetzelfde:

  • Zwarte ingrediëntenboek ( kant te kiezen afhankelijk van het aantal spelers)
  • Oranje ingrediëntenboek
  • Kies een set van 5 verschillende boeken. Tijdens het eerste spel wordt er aangeraden om de boeken met boekenlegger 1 te gebruiken (zie foto hiernaast).

! Leg het gele en paarse boek gedekt naast het gemeenschappelijk bord. Deze komen pas in het spel bij de start van ronde 2 en 3. 


Opzetten van het spel: Ketel

Onze ketel opzetten om te starten met het spel is zeer simpel. Afhankelijk van de kant die je kiest, heb je 1 of 2 "druppels" nodig. In elke opzet van het spel doe je het volgende:

  • Leg een druppel in je ketel op veld "0"
  • Leg je fles en leg deze met de VOLLE kant naar boven in de respectievelijke hoek
  • Leg je rattensteen in de kleine schaal op het bord
  • Leg een robijn van de voorraad in de robijnenbuidel op het bord

In het meer gevorderde spel (ketel nummer 2 hieronder) leg je ook nog een druppel op het eerste veld van de reageerbuisjes. Telkens als er op een manier een druppel naar voor kan gezet worden, kunnen de spelers kiezen welke van de 2 ze nu vooruit zetten. Als een speler kiest om dit te doen bij de reageerbuisjes, zet deze de druppel 1 naar rechts en krijgt hij/zij onmiddellijk de bijhorende bonus. We komen in de loop van deze uitleg niet meer terug op de "gevorderde" kant van de ketel.


Opzetten van het spel: Het gemeenschappelijke bord

Op dit bord wordt de score bijgehouden tijdens het spel. Leg de vlam (rondeteller) op ronde 1, leg van elke speler de "0/50" marker op zijn respectievelijk plaats en zet de scorestenen naast het bord. Plaats vervolgens de dobbelsteen op het bord.

Zo simpel is het opzetten van dit spel!

Spelverloop

Het spel duurt in totaal 9 ronden. Elke ronde wordt de vlam op het rondespoor verplaatst naar de volgende ronde.

Waarzeggerijkaarten

Aan het begin van elke ronde wordt de bovenste kaart van de waarzeggerijstapel omgedraaid en luid voorgelezen door een speler. De kaart wordt onmiddellijk actief voor de deze ronde en geldt voor elke speler. Er zijn twee soorten kaarten die gedraaid kunnen worden: blauwe en paarse. 

  • Blauwe kaarten: Gelden voor de volledige ronde of voor het einde van de ronde.
  • Paarse kaarten: Worden direct VOOR het begin van de ronde uitgevoerd.

Nemen van een kaart

Blauwe & Paarse kaart


Ratten

Na de kaarten gaan we over tot de potentiële mogelijkheid om ratten aan je ketel toe te voegen VOOR de ronde start. Alle spelers mogen rattenstaarten in hun ketel doen en hun rattensteen vooruitzetten. Hoeveel velden spelers mogen vooruit zetten, is afhankelijk van het aantal rattenstaarten tussen hun score en die van de leiders in het spel. De speler(s) aan de leiding kan/kunnen dus nooit rattenstaarten inzetten.

In het voorbeeld hieronder staat rood aan de leiding. Deze speler mag dus geen rattenstaarten inzetten tijdens deze ronde. Groen ligt 1 plaats achter rood en mag 1 rattenstaart inzetten, aangezien er zich 1 rat bevindt tussen hen. Geel mag 2 rattenstaarten inzetten, aangezien tussen score 13 en 17 zich 2 ratten bevinden.

Het spel probeert op deze manier op een leuke manier te zorgen dat er niet teveel afstand ontstaat tussen alle spelers, aangezien het trekken van fiches uit je buidel ook voor een groot deel geluk is.


Bereiden van de drank

Elke speler trekt 1 voor 1 een fiche uit zijn/haar buidel en legt deze op het getallenspoor in zijn/haar ketel. Alle spelers doen dit tegelijkertijd. Het getrokken fiche wordt, op basis van de waarde ervan, het correcte aantal velden naast de druppel (of rattensteen) gelegd. 

In voorbeeld 1 hieronder zie je dat er als eerste "3" knalerwten werden getrokken. De knalerwten worden 3 plaatsen verder gelegd dan de druppel. Hierna trekken we een groene fiche van "1". Deze komt onmiddellijk naast het vorige ingrediënt te liggen.

Na het trekken en leggen van een fiche, moet elke speler voor zich bepalen of ze nog meer ingrediënten in hun ketel willen plaatsen of niet. Redenen om te stoppen zouden zijn:

  • Als de som van 7 knalerwten wordt overschreden, ontploft de ketel. Dit zal gevolgen hebben in de afhandeling van de ronde (zie verder)
  • Als er bepaalde fiches een voordeel geven indien ze als laatste of voorlaatste in de ketel liggen
  • Als je als verste bent en geen risico wil nemen om de 7 knalerwten te overschreiden
  • Als je op een robijntellingsveld terecht komt (robijntjes die je ziet in je ketel)
  • Als je fiches op zijn

 

Voorbeeld 1: Fiche van 3 & fiche van 1

Voorbeeld: 6 knalerwtenfiches al in de ketel

Voorbeeld: Ketel ontploft, want in totaal zijn er 8 knalerwten in je ketel!


Acties met fiches

Als je een fiche in je ketel plaatst, kan dit potentieel tot een actie leiden:

  • Oranje fiches: Deze vullen simpelweg je ketel
  • Blauwe, Rode & Gele fiches: Deze activeren onmiddellijk extra acties bij het plaatsen van de fiches in je ketel
  • Groene, Paarse & Zwarte fiches: Deze activeren bonussen op het einde van een ronde
  • Knalerwten (witte fiches): Deze vullen ook je ketel, maar let op de hoeveelheid van deze!

Een speler moet een actie niet uitvoeren als hij/zij dit niet wil. Afhankelijk van de gekozen ingrediëntenboeken zijn deze acties altijd anders. 999 games levert een erg handige ingrediëntenalmanak mee met het spel waar deze uitvoerig worden besproken.


Flessen

Een speler mag tijdens een ronde ALTIJD zijn fles inzetten om de laatst getrokken knalerwt terug in zijn/haar buidel de doen. Deze actie MOET wel gebeuren vooraleer er een ontploffing plaatsvindt. Na het gebruik van de fles, wordt deze omgedraaid en vertoont deze als "leeg". De fles kan pas opnieuw ingezet worden als deze gevuld wordt (zie puntentelling na het einde van een ronde).

Als alle spelers besloten hebben om te stoppen, eindigt de ronde. Hierna volgt een puntentelling.

Einde van een ronde

De spelers handelen nu van links naar rechts de stappen in de puntentellingfase af. Spelers waarvan de ketel ontploft is, doen niet mee aan de dobbelronde en zullen een keuze moeten maken tussen de vierde of vijfde fase (punten of fiches kopen)


Dobbelsteen

Elke speler die het hoogste puntentellingsveld in zijn/haar ketel heeft bereikt EN zijn/haar ketel is niet ontploft, mag een bonus verzamelen door met de dobbelsteen te gooien. Als spelers dezelfde waarde hebben, dan wordt er gekeken wie het verste is gekomen in zijn/haar ketel.

Er zijn 5 bonussen te verkrijgen met het dobbelen.

  • De speler krijgt 1 overwinningspunt --> Zet je puntenmarker een veld vooruit op het scorespoor
  • De speler krijgt 2 overwinningspunten --> Zet je puntenmarker 2 velden vooruit op het scorespoor
  • De speler krijgt 1 robijn --> Neem een robijn uit de voorraad en leg die op je robijnenbuidel
  • De speler mag zijn/haar druppel 1 veld vooruit zetten --> Zet je druppel 1 veld vooruit in je ketel (je mag een plaats verder starten in de volgende ronde(n))
  • De speler krijgt 1 oranje fiche --> Neem een oranje fiche uit de voorraad en stop deze in je buidel.

Acties met fiches

Controleer of er zwarte, groene of paarse fiches zijn getrokken en geplaatst in je ketel. Elke speler handelt zijn/haar ketel in volgorde (beginnend met de startspeler) af. De acties worden respectievelijk afgehandeld.

De zwarte fiches zijn altijd hetzelfde: Welke speler heeft de meeste zwarte fiches getrokken? Deze krijgt dan de bijbehorende belongingen.


Robijnen

Is er een robijn afgebeeld op het puntentellingsveld van een speler? Dan neemt deze een robijn uit de voorraad en plaatst hij/zij deze in zijn robijnenbuidel. Het is NIET van belang of zijn/haar ketel ontploft is of niet.

In het voorbeeld hiernaast zie je de robijn op het scorespoor.


Overwinningspunten & Fiches kopen

Vooraleer we hieraan starten, MOETEN alle spelers waar de ketel is ontploft een keuze maken: Punten of fiches kopen. Alle andere spelers mogen beiden doen.

Overwinningspunten

Iedere speler krijgt overwinningspunten, afhankelijk van waar zijn/haar laatste fiche is geëindigd. Tel de punten op met de huidige score door je scoremarker te verplaatsen op het scorespoor.

In het voorbeeld hiernaast krijgt de speler "2" overwinningspunten.
Merk op, de speler heeft op vak 12 zijn laatste fiche gelegd!

Als een speler veld "33" bereikt in de ketel, dan krijgt deze 15 punten!

Fiches kopen

Te beginnen met de startspeler, mag elke speler 1 of 2 fiches in verschillende kleuren kopen. Afhankelijk van het veld waar je bent geëindigd, kan je al dan niet sterkere ingrediënten voor je ketel kopen.

In het voorbeeld hiernaast zouden we voor een waarde van "13" ingrediënten op de markt kunnen kopen. Merk op, de speler heeft op vak 12 zijn laatste fiche gelegd!

Als een speler veld "33" bereikt in de ketel, dan mag deze voor een waarde van "35" ingrediënten kopen.


Inzetten van Robijnen

Aan het einde van een ronde, mogen spelers nog bonusacties (ook meermaals) uitvoeren:

  • 2 robijnen betalen om de druppel 1 veld vooruit te zetten
  • 2 robijnen betalen om de fles opnieuw te vullen

Tot slot nemen alle spelers hun rattensteen uit de ketel. De speler met de waarzeggerijkaarten geeft deze door aan zijn/haar buur. Deze is de nieuwe startspeler. De rondensteen (vlam) wordt 1 veld vooruit gezet en de volgende ronde kan beginnen.

Als de rondensteen (vlam) op volgende rondes wordt gezet worden er wat extra acties getriggerd:

  • Ronde 2: Het gele ingrediëntenboek wordt actief
  • Ronde 3: Het paarse ingrediëntenboek wordt actief
  • Ronde 6: Aan het begin van de ronde krijgt elke speler een extra knalerwt van waarde 1 en voegt hij/zij deze toe aan de buidel
  • Ronde 9: Op het einde van deze ronde, wordt alles verwerkt als punten!

Einde van het spel

Het spel eindigt onmiddellijk na ronde 9. Aangezien alle punten tijdens de einderondetelling worden gedaan, weten we onmiddellijk de winnaar van dit spel!

Persoonlijke mening

Hoe simpel en leuk een spel kan zijn, dat bewijst Wolfgang Warsch met dit spel. De Kwakzalvers van Kakelenburg is niet voor niets genomineerd voor familiespel van het jaar in 2019 en heeft niet voor niets "Speelgoed van het jaar" gewonnen in 2019 in Nederland! In België werd dit spel genomineerd voor een gouden Ludo. Met andere woorden: een zeer goed familiespel! Verder staat het ook nog eens in de top 100 aller tijden van BoardGameGeek.

Dit spel is een goed voorbeeld van het "push-your-luck" principe, waarbij je heel veel pech kan hebben tijdens een ronde, maar langs de andere kant ook zoveel geluk door deels te manipuleren welke ingrediënten er in je buidel zitten. Door het mechanisme met de rattenstaarten, wordt het geluk wel wat getemperd.

Tijdens het spel zal er veel gevloekt worden, maar ook eureka momenten zullen zeker voorkomen. Ga ik nog een extra fiche trekken en het risico nemen dat mijn ketel ploft? Ga ik stoppen zodat ik zeker ben van een extra robijn tijdens het einde van de ronde en zo mij kan klaarmaken om mijn druppel een vak verder te laten starten? Allemaal beslissingen die een grote invloed kunnen hebben op het verloop van het spel.

Dit spel komt regelmatig op tafel bij ons tijdens rustige momenten met de dochter (8 jaar) en heeft toch al veel mooie familiemomenten opgeleverd binnen ons gezin. Mijn dochter speelt het spel enorm graag, waardoor het nog zeker enkele jaren in de collectie zal blijven.

Beoordeling (op 10)

 

Instapniveau: 6

Afwerking : 7,5

Geluk: 7

Herspeelbaarheid: 8

Tactisch: 7

Fun : 8,5

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.


Heb je het spel reeds gespeeld?
Geef hier je sterren!

Rating: 0 sterren
0 stemmen