Hielenlikkers
Een overzicht
Jaar: 2024
Aantal spelers: 2-5 personen
Speelduur: 20-30 minuten
Vanaf leeftijd: 8 jaar
Moeilijkheidsgraad (BGG op 5) : 1,36
Uitgever: White Goblin Games
Spelontwerp: Romaric Galonnier & Anthony Perone
Illustraties: Noëmie Chevalier
De koningin houdt een belangrijk banket en er staat veel "BEDROG" op het menu! Vele families willen mee aan tafel, maar lukt hen dat ook. Aan jou om te bepalen welke families hooggewaardeerd worden en welke niet door de juiste kaarten te spelen en eigenschappen te gebruiken. Zo kan je er voor zorgen dat jij een groot aandeel hebt in de juiste families om het spel te winnen.
Opzetten van het spel
We leggen de speelmat met de bankettafel van de koningin in het midden van de tafel. We zorgen ervoor dat we plaats genoeg hebben om boven en onder de speelmat kaarten te spelen.
Afhankelijk van het aantal spelers verwijderen we een aantal kaarten uit het spel, deze mogen terug in de doos. De kaarten waarmee we spelen schudden we en we delen 3 kaarten uit aan iedere speler. De rest van de kaarten plaatsen we in een gedekte trekstapel naast de speelmat.
Iedere speler krijgt nog 2 geheime missiekaarten, 1 blauwe en 1 witte. De overgebleven missiekaarten mogen terug in de doos.
We kiezen willekeurig een startspeler.
Een speelbeurt
Ben je aan de beurt dan ga je je 3 kaarten die je op hand hebt spelen.
1 kaart rond de tafel van de koningin
1 kaart in jouw gebied
1 kaart in het gebied van een tegenstander
Je mag kiezen in welke volgorde je deze kaarten speelt, maar steeds dus 1 kaart in de 3 verschillende gebieden.
Heb je je 3 kaarten gespeeld dan neem je 3 nieuwe kaarten van de trekstapel en is de volgende speler aan de beurt.
Kaarten spelen
Een kaart die je in jouw gebied of het gebied van een tegenstander speelt leg je gewoon kleur per kleur neer. Leg ze niet volledig op elkaar zodat je altijd kan zien hoeveel kaarten er liggen van een bepaalde kleur en welke symbolen er eventueel bovenaan de kaarten staan.
Voor kaarten die je aan de tafel van de koningin speelt mag je kiezen. Je speelt ze ofwel boven, ofwel onder de tafel (speelmat). Dit dien je wel ook steeds te doen bij de juiste familie (kleur).
Soorten kaarten
In het spel vind je 5 verschillende soorten kaarten. Deze zijn evenredig verdeeld over de verschillende families. Alle kaarten hebben een waarde van 1, behalve de edelen, die zijn 2 waard.
Staat er in de bovenhoeken een zwaard op de kaart dan is het een moordenaar. Speel je zo'n kaart dan MAG je een andere kaart, van eender welke familie, uit het spel verwijderen. HEEL BELANGRIJK: je mag alleen een kaart verwijderen in het gebied waar jij de moordenaar speelt.
Speel je dus een moordenaar rond de tafel van de koningin, dan mag je een kaart verwijderen van boven of onder de tafel, ongeacht waar jij je moordenaar speelt.
Kaarten met een schildsymbool zijn bewakers. Deze zijn beschermd tegen moordenaars en kunnen dus niet uit het spel verwijderd worden.
Je kan nooit een kaart verplaatsen eens gespeeld, dus eens een bewaker ergens ligt is dit definitief.
Geheime missies
Elke speler krijgt aan het begin van het spel 2 geheime missies, 1 van de groene kaarten en 1 van de witte. Deze missies kunnen je 3 punten per stuk opleveren als je er in slaagt om ze te voltooien tegen het einde van het spel. Slaag je er niet in dan krijg je geen minpunten.
Hier enkel voorbeelden:
Scoren
Is de trekstapel leeg en hebben de spelers al hun handkaarten gespeeld dan is het einde spel.
Voor we gaan scoren dienen we nu nog de spionnen te onthullen. We draaien deze om en leggen ze bij de juiste kleur in datzelfde gebied. spionnen die aan de tafel van de koningin bvb bovenaan gespeeld werden, blijven ook bovenaan!
Kaarten die op het einde van het spel in jouw spelersgebied liggen, leveren je 1 plus- of minpunt op. (met uizondering van de edelen, dat zijn 2 plus- of minpunten).
Dit is afhankelijk van de kaarten aan de tafel van de koningin. Ligt er een hogere waarde van een bepaalde familie bovenaan de tafel dan is de familie opgewaardeerd en zijn alle kaarten die in je spelersgebied liggen van die familie pluspunten. Indien er een hogere waarde onder de tafel ligt dan valt de familie uit de gratie en zijn het minpunten. Is het gelijk dan blijft de familie neutraal en zijn er voor die familie geen plus- of minpunten.
Zo gaan we elke familie af en tellen we daarbij nog de punten van de geheime missies. Hierna kennen we de winnaar. Het is in dit spel perfect mogelijk om met -2 punten het spel te winnen.
Voorbeeldscore:
wit: opgewaardeerd, ik heb 4 witte kaarten waarvan 1 edele dus 5 punten.
lichtgroen: opgewaardeerd, 2 lichtgroene kaarten leveren mij 2 punten op.
rood: neutraal (2 kaarten onder de tafel, maar 1 edele van waarde 2 boven de tafel), dus geen punten.
geel: uit de gratie, ik heb geen gele kaarten dus geen punten.
donkergroen: uit de gratie, -2 punten voor mijn 2 donkergroene kaarten
donkerblauw: uit de gratie, -2 punten voor mijn 2 donkerblauwe kaarten.
groene missie: ik heb er niet voor kunnen zorgen dat er voor elke familie een kaart onder de tafel van de koningin ligt, dus geen punten.
witte missie: doordat ik een spion had gelegd bij mijn linkerbuur heb ik nu minder rode kaarten (familie nachtegaal) dan hem/haar voor 3 punten.
Mijn totaalscore is dus 6 punten
Persoonlijke mening
Als je spreekt over een spel van bluf en bedrog dan is dit me er wel eentje. Om te starten kunnen we al een tip meegeven: neem dit vooral niet te serieus want dan wordt het niets!
Hielenlikkers is toegankelijk en met vrijwel iedereen te spelen. Op voorwaarde natuurlijk dat je tegen wat bedrog en een grote portie geluk kan. Je trekt random 3 kaarten elke beurt dus je gaat nooit de perfecte kaarten op het perfecte moment op hand hebben.
We hebben na een paar potjes ook gemerkt dat het toch wel een voordeel is om als laatste (eventueel voorlaatste) aan de beurt te zijn richting het einde van het spel. Je hebt mss niet de perfecte kaarten, maar je weet wel dat er na jou niet veel meer aan de situatie gaat veranderen.
Het feit dat je verplicht bent om in de 3 gebieden een kaart te spelen is wel boeiend en een vleugje tactiek is hier toch wel te bespeuren. Je hebt natuurlijk ook 2 geheime missies, waardoor je soms denkt van je tegenstander: "En waarom leg je die kaart daar?"
De eigenschappen die de kaarten hebben maken eigenlijk het spel. Deze zijn leuk en doeltreffend, maar ook wel weer willekeurig. Het kan goed zijn dat jij van het ganse spel bvb geen enkele moordenaar op handen krijgt en dus minder kan manipuleren.
De spionnen die gedekt worden gespeeld en op het einde van het spel nog voor verassingen kunnen zorgen, zijn een zeer leuke twist en zorgen dikwijls voor een "oooooh neee" moment.
Kortom hielenlikkers is een zeer leuk spel voor mensen die van veel interactie en een portie geluk houden en weten wanneer ze een spel niet te serieus moeten nemen. Het zit goed in elkaar en speelt snel waardoor je het geluk en dergelijke wel door de vingers kan zien. Het spel ziet er bijkomend ook nog eens mooi uit!
Beoordeling (op 10)
Instapniveau: 3
Afwerking : 7
Geluk: 9
Herspeelbaarheid: 7
Tactisch: 6,5
Fun : 8
Reactie plaatsen
Reacties