It's a wonderful world
Een overzicht
Jaar: 2019
Aantal spelers: 1-5 personen
Speelduur: 45 minuten
Vanaf Leeftijd: 12+ jaar
Moeilijkheidsgraad (BGG op 5) : 2,32
Uitgever: Geronimo Games
Spelontwerp: Frédéric Guérard
Illustrator: Anthony Wolff
Laat je imperium groeien in dit kaartdrafting en resource management spel. Kies de juiste ontwikkelkaarten en verbeter de wereld, want wie wil er niet leven in a wonderful world!
Opzetten van het spel
Het spelbord bestaat uit 2 delen en vormt een pijl (naar rechts). We leggen deze in het midden van de tafel. In de 5 cirkels leggen we de voorraad grondstoffen in de desbetreffende kleuren. We beginnen met grijs, dan zwart, groen, geel en tenslotte blauw.
In de inkeping links bovenaan leggen we de ontwikkelingskaarten in een gedekte stapel. De inkeping rechts bovenaan zal dienen voor de aflegstapel.
Nog bovenaan het spelbord zien we de rondeteller. We leggen de rondefiche met de groengekleurde kant naar boven op ronde 1.
Onderaan het spelbord hebben we nog 3 inkepingen. Links leggen we de voorraad financiersfiches, in het midden de voorraad crystallium (rode blokjes) en rechts de voorraad generaalfiches. Dit alles op daarvoor voorziene tegels.
Elke speler trekt nu willekeurig een imperiumkaart. Deze zijn dubbelzijdig en voor het eerste spel kiezen we zijde A. Het belangrijkste is dat alle spelers dezelfde kant gebruiken.
Zorg voor voldoende ruimte per speler voor een ontwerpgebied, bouwgebied en speelgebied voor gebouwde ontwikkelingskaarten.
We behandelen hier verder de regels voor 3-5 spelers. Het solo en 2-spelers spel laten we jullie zelf ontdekken.
Spelverloop
Het spel bestaat uit 4 rondes, die op hun beurt elk bestaan uit 3 fases. Deze fases kunnen de spelers simultaan afwerken. Na 4 rondes tellen we de punten en kennen we de winnaar!
De kaarten
Bovenaan de kaarten vinden we een balk in de kleur van de kaartsoort met daarin de naam van de kaart. Let op: niet alle kaarten zijn uniek, rechtsbovenaan de kaart staat een nummer en dit geeft weer hoeveel keer de kaart in totaal voor komt in de stapel. Linksbovenaan staan de grondstoffen die nodig zijn om de kaart te bouwen.
Op de onderste balk, ook in de kleur van de kaartsoort, zien we links eventueel het aantal punten dat de kaart je geeft indien gebouwd, in het midden de productiebonus en aan de rechterkant nog eens het symbool van de kaartsoort. Hier net boven vinden we de recyclagebonus.
Sommige kaarten hebben in het midden boven de onderste balk nog een éénmalige bouwpremie.
Ontwerpfase
In deze fase gaan we kaarten draften. Alle spelers krijgen zeven kaarten, kiezen hiervan 1 kaart en leggen deze gedekt voor zich neer in het ontwerpgebied. Hebben alle spelers een kaart gekozen dan draaien we simultaan de kaart om. De resterende kaarten geven we door aan de speler links (ronde 1 en 3)/de speler rechts (ronde 2 en 4).
Dit doen we verder tot iedereen 7 kaarten voor zich heeft liggen.
Planningsfase
Nu gaan we beslissen welke van de gekozen kaarten we gaan bouwen en welke recycleren. Dit doen alle spelers weer simultaan.
Bouwen wil gewoon zeggen dat je de kaart naar je bouwgebied schuift. Dit is boven je ontwerpgebied.
Recycleren wil zeggen dat je de kaart gaat afleggen voor de grondstof die rechts onderaan de kaart staat. Die grondstof mag je op een kaart in je bouwgebied leggen of op je imperiumkaart (waarom juist verneem je verderop in het overzicht).
TIP: Je kan nooit alle kaarten bouwen in dit spel!
In dit voorbeeld kies ik om 4 kaarten te bouwen, deze schuif ik naar boven. 3 kaarten leg ik af voor de recyclagebonus (zwart, grijs en groen blokje). De blokjes die je zo verkrijgt mag je meteen op je kaarten leggen in je bouwgebied. Mijn grijs en zwart blokje leg ik op Tank Division en het groene blokje op de Quantum Generator.
Hebben alle spelers hun kaarten doorgeschoven naar hun bouwgebied en/of gerecycleerd dan gaan we over naar de productiefase.
Productiefase
In de productiefase handelen we de grondstoffen af per kleur. Deze zijn weergegeven op het hoofdbord en we doen dit altijd van links naar rechts.
We starten dus steeds met grijs (bouwmateriaal). Mijn startimperium geeft mij een productie van 2 grijze blokjes. Deze leg ik op mijn kaart Wind Turbines. We merken nu op dat ik alle grondstoffen heb geproduceerd die nodig zijn om de Wind Turbines te bouwen. Deze kaart mag nu boven mijn imperium gelegd worden in de productielijn. De blokjes leg ik terug in de algemene voorraad voor grijs.
Nu is zwart (energie) aan de beurt. Mijn startimperium geeft mij 1 zwart blokje, maar omdat ik de Wind Turbine nu gebouwd heb krijg ik hiervan meteen ook een extra zwart blokje.
Zo zie je onmiddellijk het belang van de volgorde van de productie en waarom we deze volgorde steeds aanhouden!
Mijn Tank Division-kaart is nu ook afgewerkt en komt mee in mijn productielijn boven mijn imperium. Deze kaart levert mij een éénmalige bouwbonus op van 1 generaal fiche.
Van alle spelers produceer ik het meeste zwarte blokjes, dus ik krijg de machtbonus hieraan verbonden, opnieuw 1 generaal fiche! (foto 2)
We gaan nu verder de productielijn af. Ik produceer dankzij mijn imperium 1 groen blokje (kennis) en leg deze op mijn Quantum Generator. Gele blokjes (goud) produceer ik voorlopig niet, maar wel 1 blauw blokje (onderzoek) dankzij mijn gebouwde Tank Division. Ik heb echter geen kaart die een blauwe grondstof vereist, dus ik leg dit blokje op mijn imperiumkaart.
Kaarten die nog niet gebouwd zijn en in je bouwgebied liggen, blijven gewoon liggen. Je kan aan deze kaarten verder bouwen tijdens een volgende ronde(s). We starten nu ronde 2, terug met de ontwerpfase.
Crystallium
Als je 5 of meer blokjes hebt verzameld op je imperium, kan je deze (per 5) inwisselen voor een rood Crystallium blokje. Het maakt niet uit van welke kleur deze blokjes zijn, dat mag in eender welke kleurencombinatie.
Crystallium is een jokergrondstof en mag gebruik worden in plaats van om het even welke grondstof die een kaart nodig heeft om te bouwen. Je mag deze inzetten eender wanneer tijdens het spel.
Je zal zien dat sommige kaarten zelfs Crystallium vereisen!
Eindtelling
Nadat de productiefase in ronde 4 is afgerond, gaan we naar de eindtelling.
- Kaarten met directe punten. In ons geval een kaart met 10 punten en eentje met 3 punten voor een totaal van 13 punten.
- Wij hebben 2 kaarten die ons 1 punt opleveren per zwarte kaart. We hebben 4 zwarte kaarten gebouwd, dat is dus goed voor 8 punten.
- We hebben tijdens het spel 3 financiersfiches bemachtigd, elk goed voor 1 punt. Dat levert dus 3 punten op.
- Van de generaalfiches hebben we er 13! Onze Republic of Europe imperiumkaart geeft ons standaard 1 punt per generaalfiche, dus daar hebben we ons tijdens dit spel op geconcentreerd. We hebben nog 2 kaarten verzameld die ons 1 punt opleveren per generaalfiche en elke fiche op zich levert ook nog eens een punt op. dit wil zeggen dat we 4 punten krijgen per generaalfiche voor een totaal van 52 punten (13x4).
Jammer genoeg hebben we de Super Soldier kaart niet kunnen afwerken. Kaarten die nog in je bouwomgeving liggen op het einde van het spel leveren geen punten of minpunten op.
Mijn totaalscore bedraagt hiermee 76 punten.
Persoonlijke mening
It's a wonderful world biedt een uitdagende puzzel, met niet al te complexe regels. Zoals al gezegd is het belangrijkste dat je moet onthouden: je kan niet alle kaarten bouwen!
Efficientie is een sleutelwoord in dit spel, zowel in de keuze van de kaarten als het verzamelen van de grondstoffen. Een kaart afmaken tijdens de productiefase, waarbij je nog kan profiteren van de productie op de gebouwde kaart in de productiefase van diezelfde ronde geeft een heerlijk gevoel.
Het feit dat de fases simultaan gespeeld worden, maakt dat het spel goed vooruit gaat. Het nadeel is dan weer, zoals bij de meeste simultanen spellen, dat je erop moet vertrouwen dat je tegenstanders geen fouten maken en het eerlijk spelen.
Thematisch zou ik zeggen, meh... Het artwork op de kaarten is ok, maar ook niet meer dan dat. Een spel als dit heeft dat in mijn ogen ook niet echt nodig, gewoon draften en kaarten spelen!
Een aanrader dus voor mensen die houden van een gezonde efficientiepuzzel, met relatief simpele regels en waarin hier en daar een leuke twist zit zoals bvb die productie volgorde.
Beoordeling (op 10)
Reactie plaatsen
Reacties